Sagoritter 2018 8 dagar

Åtta dagar, sju nätter med sex dagar i sadeln. Du väljer antingen att rida Nordsvenska hästar eller Islandshästar allt beroende på vikt och intresse. Varje ras rids för sig så man får uppleva det bästa i deras gångarter

Bli ett med sagans skogar och dröm dig in i en värld fylld av vildmark, troll och jättar. Varje dag får du lära dig något nytt i det fantastiska samspelet mellan häst och människa. Allt är roligt, soligt och vänligt.

Där ryttare trivs och har roligt på välutbildade hästar.

Vi rider på slingrande, härliga ridvägar i vida storskogar, här är det långt mellan hus och människor. Vi rider på Nordsvenskar och Islandshästar, men alltid i skilda grupper. Man skall få känna på kraften, styrkan och smidigheten hos Nordsvensken eller den härliga mjuka tölten på Islandshästen i vår vilda vackra kuperade natur. Hos oss bor man bekvämt i fina rum med sköna sängar och egna badrum. Vår omtalade krog bjuder på vilt och svenska klassiker med en lokal prisbelönad öl eller ett gott glas vin.

Den unika introduktionen ger dig nya verktyg och insikter i samarbetet med häst. Sedan när du rider i de djupa skogarna bakom guiderna – de visar dig hur man rider häst i storskogen. Det är här du upptäcker hur elegant och smidigt dessa hästar svarar på minsta hjälp och du lär dig ”viska” istället för att ”skrika” åt dem.

Vi rider i en underbar kuperad natur, vägvalen är till synes oändliga och vi kombinerar de olika stigarna, skogsvägarna och stråken genom skogarna lite olika varje gång. Vi rider längs glittrande sjöar, på långsträckta åsar, kryssandes på tallhedar under kungsörnens visslande och dunket av bortspringande älg. Ridning skall vara trygg, rolig och lärorik i harmoni med hästar som tycker det är lika kul som oss själva.

Vi måste även nämna njutningen vid måltiderna, för vi strävar alltid efter femstjärniga upplevelser här på Kalvefall måltiderna inräknat. Så mycket vi förmår serverar vi lokalproducerat, vilt och fisk från trakten på vår egen krog, efter årstiderna och med den svenska kokkonsten som grund. Rådjur, röding, älg, grönt, goda såser samt gedigen svensk husmanskost och något gott att dricka från baren.

Alla våra rum har toa/dusch och det går att boka enkel- dubbel eller trippel- rum i någon av våra gamla timrade stugor på gården. De är bekväma och varsamt renoverade, med en lugn utsikt över vår rofyllda dal.

Vad de flesta njuter av i vår dal, är tystnaden och att kunna se stjärnhimlen utan konkurrerande ljuskällor. Snart förstår man att det aldrig är helt tyst i naturen, och att naturens ljud sällan är störande på samma sätt som stadens larm. Väl inne i skogen på hästryggen så blir du inte längre säker på om det ändå inte ligger någonting i det Olle och Åsa pratar om skogens folk, om jättar, näck, huldra och troll.

På Kalvefall skall man kunna få rida med andra som kan rida, vi vill därför att du har kunskap och erfarenhet från alla gångarter i ridning utanför ridbana.

Avgång när det passar dig och din grupp (minst 4 deltagare per hästras) Åtta dagar, sju nätter med sex dagar i sadeln.

Boende

Ni bor i gårdens gamla timrade drängstuga. Där finns en storstuga med kök samt två dubbelrum och ett trebäddsrum, med dusch och toalett i varje rum. Eller i det gamla Visthuset med två små ”sviter” den ena med tre bäddar och den andre med två, dusch och toalett i helkaklade badrum samt pentry i varje svit. Lakan och handdukar ingår.

Helpension

All mat från ankomst till avfärd ingår. Alkoholdrycker serveras men ingår inte. Vi serverar hemlagad mat, baserad på årstid och lokalt producerad. Vi har alltid inslag av vilt och ädelfisk från sjön Sommen. Vi försöker ta fram det bästa av det svenska köket baserad på den traditionella husmanskosten och riktiga råvaror.

 

De Nordsvenska hästarna

Med de större, men smidiga Nordsvenska hästarna blir det mycket fart varefter ryttare och hästar funnit varandra. Långa härliga galopper med flygande manar och hovdån. Fantastisk skogsridning i terrängen. Nordsvenskarna rids bettlöst i ”sidepull”.

Islandshästarna

Våra islandshästar är duktiga töltare och våra härliga ridvägar som skapade för långa suveräna töltsträckor. Åsa som är B-instruktör hjälper dig att få känna härlig tölt.

Preliminärt program

Väder, vind, årstid och andra aktiviteter i skogen som avverkningar och jakt kan göra att programmet varierar.

Dag 1

 Ankomst under dagen. Tid att landa, boa in dig, träffa kommande ridkompisar. Besöka hästarna i hagen och låta axlarna sjunka ner en tum. Du har kommit med tåg till Tranås eller Linköping där vi hämtat upp dig. Ifall du kommer med bil kan du ladda ner kartor och vägbeskrivning här på hemsidan. Middag serveras och gårdens pub är som alla kvällar öppen för dig. På lördagar finns även chansen att några grannar dyker upp för en öl och en pratstund.

Dag 2 – 

Direkt efter frukost har vi en grundlig genomgång om hur vi hanterar och rider våra hästar. Våra hästar är tränade/hanterade med respekt och kommunikation som grund, vilket innebär att vi utgår från hästars sätt att kommunicera och reagera. Vi använder eftergift i all ridning och hantering. Grunden för hjälperna med våra hästar sitter i sitsen. Vi går igenom hur de är vana att få inverkan från ryttaren genom den.

När vi avnjutit lunchen är det dags att hämta hästarna, men innan ni sitter upp får ni prova lite av vad vi gått igenom på förmiddagen. Vi vill att alla skall kunna kontrollera sin häst från marken med sidvärtsrörelser, back, stopp och att få hästen att utan motstånd ge både huvud och nacke. Det här är roligt och tämligen lätt när man vet hur man gör och framförallt så presenterar ni er som er hästs ledare.

Så sitter vi upp på ridbanan och där har ni chansen att visa hästen att det ledarskapet gäller även från ryggen. När vi sedan rider ut i skogen så gäller en enkel säkerhetsregel. Vi travar inte förrän alla har kontroll på hästen i skritt, vi galopperar inte förrän alla har kontroll i trav. Och var lugna ni hinner både trava, tölta och galoppera under dagarna hos oss, vi vill bara att det skall vara och kännas säkert för alla, så alla kan njuta av det underbara landskapet vi rider igenom. Söndagen består av ca 3 timmars kurs och 2 timmars ridning.

Dag 3 –Vi rider iväg på morgonen längs slingrande skogsvägar och stigar i vår under- bara storskog med glittrande öde sjöar och porlande bäckar. Nu är vi i älgens, lons och kungsörnens rike, men våra härdiga skogshästar är en del av denna miljö, trygga och fulla av energi.

Lunchpausen tar vi ute i naturen, där både vi och hästarna får vila lite. Vi kommer att rida uppe på en underbar rullstensås, rida rätt ut i storskogen och snirkla oss fram mellan trädstammarna och den mjuka gröna mossan. Middagen äter vi som vanligt gemensamt.       Ca 6 timmars ridning.

Dag 4 –

Nu styr vi kosan genom skogarna till ett fantastiskt utsiktsberg där vi låter oss smaka på medhavd lunch och sträcker på benen eller bara dåsar i gräset, medan hästarna lugnt betar i hägnet intill. På hemvägen passerar vi bland annat en gammal varggrop där vargar förr fångades. Vi rider även igenom en otrolig tallhed och tar chansen att träna ”slalomridning” mellan träden, med indirekta tygeltag som får hästen att helt böja sig i spåret. Ca 6 timmars ridning.

Dag 5 –

En dag för lek, vila och shopping. En dag man gör lite som man har lust. Man kan rida på vår bruksridningsbana, kanske vi gör en lustfylld tävling, eller går och badar. För den som vill ordnar vi en shoppingtur och/eller en rundresa i bygdens historia. Eller också så rider vi ut en skön runda. Vad vi vet är, att tar man det lite lugnare denna dag så blir de kommande dagarna så mycket skönare.

Dag 6 –

Nu känner alla sina hästar, kanske man fått byta häst under veckan för att få den som bäst passar. Så denna dagen rider vi en lång härlig tur med fantastiska långa härliga galoppsträckor. Lunchen har vi med oss och intar vid en trollsk sjö, där du även kan ta ett dopp. Ca 6 timmars ridning.

 

Dag 7 –

En lugn skön förmiddag, kanske behöver du tvätta dina kläder inför hemresan. Lunchen äter vi hemma och rider sedan ut en härlig runda som slutar nere på stranden vid en av våra många sjöar. Vi hjälps alla åt att laga en vildmarksmiddag. Vid dåligt väder så lagar vi maten och äter inne i en traditionell samisk tältkåta. En trollsk nattritt hem väntar sedan i den nordiska sommarnatten. Ca 6 timmars ridning.

Dag 8-

Avsked och avfärd åt våra olika håll.

Datum 2017

Vänligen kontakta oss för tillgängliga datum.

Ridförmåga

Man ska vara erfaren ryttare och behärska ridning i alla gångarter utomhus.

Pris

Per person i härliga rum med god standard, toa/dusck på varje rum 2-4 bäddar : 12 000 SEK Enkelrumstillägg: 1.500 SEK

Åldersgräns

18 år (12 år i vuxet sällskap) –

Viktgräns:

För Nordsvensk 110 kg, för Islandshäst 90 kg

Antal deltagare:

Upp till fyra till sex personer per ras.

Inkluderat i priset:

Helpension, ridhjälm, regnponcho och shortchaps. Rundtur och en clinic i Natural Horsemanship.

Drycker från baren förutom vatten är inte inkluderade.

(Kalvefalls Krog innehar fullständiga rättigheter)

Anmälan / Preliminärbokning

Preliminärboka din tur direkt via internet, per brev, fax eller telefon. Din plats är då preliminärt bokad åt dig, och vi översänder en bokningsbekräftelse till dig.

Bokningsbekräftelse / Bokningsavgift

Så fort du får en bokningsbekräftelse så betalar du som handpenning en bokningsavgift om  1000 SEK. Vill du ha avbokningsskydd betalar du en avbokningsavgift om 200 SEK utöver priset för turen. Resterande belopp betalar du in senast 30 dagar före avfärd. Bokar du senare än 30 dagar före avfärd betalar du hela beloppet omgående.

Avbokning

Är det mindre än 30 dagar och mer än 14 dagar får du betala 50%. Är det mindre än två veckor kvar till avresa får du betala hela resans pris.

Avbokningsskydd

Skyddet begränsar kostnaden för avbeställning till max 200 sek om du eller din medresenär avbeställer på grund av sjukdom. Du måste styrka sjukdom med läkarintyg. Skyddet gäller även om en nära släkting insjuknar eller om något oförutsett inträffar som omöjliggör din semester. Det till exempel handla om en brand i ditt hem.

Bokning via återförsäljare

Bokar du via någon av våra återförsäljare, gäller deras bokningsregler.

Resegaranti

Kalvefalls har den resegaranti som lagen kräver, för våra gästers trygghet.

Försäkringar

Vi har vår verksamhet försäkrad, men uppmanar våra gäster att även de se till att ha fullgott försäkringsskydd.

Säkerhet

Vi gör allt i vår makt för att ni skall vara säkra hos oss, våra hästar tränas att vara mycket trygga och säkra, vi har godkända ridhjälmar åt alla. Vi kan även ge första hjälpen och hjärt-lungräddning.

Det är viktigt för oss att i förväg veta om våra gäster har allergier, eller andra problem som kan komma akut, så att vi kan vara förberedda att hjälpa till på bästa sätt. Våra guiders direktiv skall följas för högsta möjliga säkerhet, vi går alltid igenom säkerhetsfrågorna innan en aktivitet startas.